Suntem un popor de hoti? Din pacate, ne bucuram de un renume negativ cu privire la necinste si coruptie, alaturi de alte natiuni din estul Europei. Este oare meritat sau este mai curand un mit? Un studiu arata locul ocupat de Romania in topul coruptiei mondiale. Avem o veste buna si una rea.
___
Cateva tari din estul Europei au nefericitul prestigiu de a fi dominate de coruptie, coruptia reprezentand parca principalul atribut si realitatea definitorie a vietii sociale in aceste parti de lume. La nivelul mentalului colectiv, este suficient sa spui Rusia, Ucraina sau chiar Romania si primul cuvant care iti vine in minte este probabil coruptie, fara sa ne intrebam daca, in fond, exista dovezi stiintifice propriu-zise cu privire la aceste convingeri care ne domina. Pentru ca cercetatorii si-au dorit sa obtina astfel de dovezi, ei au realizat un studiu de dimensiuni planetare, in 40 de tari.
Provocarea care ii intampina pe cetatenii lumii a constat in a decide ce vor face cu un portofel gasit. Fiindca am afirmat ca studiul a fost de dimensiuni planetare ei bine au fost folosite 17.000 de astfel de portofele si s-a testat cinstea pe tot globul, in scopul nobil de a-i gasi pe cei mai necinstiti oameni de pe pamant, dar si pe cei mai cinstiti. Rezultatele acestui studiu au prezentat confirmari ale unor banuieli, dar si numeroase surprize, inclusiv legate de cinstea romanilor, care, asa cum stim cu totii, dar in special cei plecati din tara, sunt perceputi ca fiind o natiune mai curand necinstita.
Am postat in imaginea de mai sus principalele rezultate ale acestui studiu. Fiindca a fost investigata atat situatia in care portofelul continea bani (13 $ sau 58 de lei) cat si cea in care acesta nu continea bani, se poate observa topul tarilor unde subiectii au restituit portofelul chiar si daca nu continea bani, dominat de Elvetia, culmea corectitudinii, si cateva tari din nordul continentului european. In situatia in care portofelul continea bani, clasamentul se schimba si Danemarca este pe primul loc, urmata de Suedia. In aceasta situatie, Romania s-ar clasa pe un onorabil loc 12 (din 40 de tari), desfiintand astfel cu brio miturile privind necinstea romanilor.
De altfel va recomand sa pastrati acest link si sa-l oferiti cu generozitate romaneasca oricarei persoane care sustine ca romanii sunt un neam lipsit de onoare iar Romania este una dintre cele mai corupte tari din lume. In mod interesant, multe dintre tarile cu pretentii de civilizatie avansata, cum ar fi Marea Britanie, Italia, Israel, Canada sau Statele Unite, fie se afla in aceeasi grupa valorica ca si Romania, fie sunt surclasate de tara noastra. Un alt exemplu demn de un Breaking News este acela al Rusiei, care si aceasta se afla in aceeasi grupa valorica cu tarile sus-mentionate, desi se bucura de acelasi renume ca si Romania in ce priveste coruptia.
Explicatiile avansate de cercetatori privind aceste rezultate sunt unele complexe si implica factori de natura economica, geografica, axiologica si culturala, la care se adauga factorii cognitivi, legati de dificultatea subiectilor de a se vedea pe sine ca persoane necinstite, dupa primirea portofelului. Asa cum se poate observa, prosperitatea de care se bucura anumite tari, cum ar fi cele din nordul Europei ar putea explica o buna parte din rezultatele acestui studiu. De asemenea, valorile crestine care domina estul continentului nostru pot fi avansate pentru explicarea acestor rezultate, inclusiv a celor inregistrate in Romania.
O descoperire interesanta a acestui studiu este aceea ca, in mod contra-intuitiv, o suma mai mare de bani gasita in portofel mareste sansele ca acesta sa fie returnat pagubasului, in oricare dintre tarile cercetate.
Daca ar fi sa identific aspectul cel mai socant in ce priveste rezultatele studiului, cel putin din perspectiva mea, acesta ar fi locul Chinei la coada acestui clasament. Imi aminteste de Romania comunista unde, furtul din avutul obstesc si din intreprinderile comuniste reprezenta o forma de comportament revolutionar, prin care cetateanul lipsit de drepturi, chinuit si oprimat in numele unor scopuri care ii erau straine, isi lua revansa impotriva statului excesiv de puternic. Poate ca asta se intampla si in China, unde s-ar spune ca predomina colectivismul dar individualismul tine sa se faca simtit in rezultatele acestui studiu, afirmand parca faptul ca cetateanul simte ca nu mai poate respira cu atatea asteptari venite din partea instantelor superioare lui.
Daca aceasta ar fi vestea buna pentru noi romanii, ei bine, un alt studiu realizat pe baza datelor culese la studiul prezentat mai sus a descoperit faptul ca dintre cei care ar fi restituit portofelul cu bani, mai numerosi ar fi cei care lucreaza in mediul privat. Ipoteza mea este ca cercetatorii britanici nu au fost incantati de faptul ca Romania ocupa un loc superior in clasamentul celor mai cinstiti cetateni de pe planeta si au venit cu aceasta noua perspectiva care le asigura suprematia la capitolul onestitate in randul lucratorilor aflati in serviciul public. Asta nu ar trebui sa ne linisteasca pe noi romanii, dimpotriva, ar trebui sa ne intrebam de ce lucratorii publici de la noi au fost surprinsi intr-o situatie atat de jenanta.
Per total am obtinut un scor onorabil, mai bun decat Marea Britanie, Canada, Italia si Statele Unite. Dar probabil am fi putut obtine un scor si mai bun daca nu ne-ar fi tras in jos situatia inregistrata in institutiile publice. Explicatiile identificate de catre cercetatori au de-a face mai curand cu valorile si cultura care domina sectorul public. Altfel spus, exista probleme cu moralitatea mai curand decat cu salarizarea. Sigur ca mi-as fi dorit ca angajatii statului sa dea dovada de mai multa onestitate decat cei din domeniul prrivat, mai ales ca, adesea ei gestioneaza sume uriase de bani publici. Si poate ca un studiu precum cel de fata, desi ne intristeaza, ar putea explica anumite realitati romanesti.
___
(1) Imaginea Dirty Money, de Tima Miroshnichenko, via Pexels
(2) Science, (acc. 29.09.2024), Civic Honesty Around the Globe, website: Science.org
(3) Journal of Public Administration Research and Theory, (acc. 02.10.2024), website: Academic.oup.com