Potrivit unui studiu recent, 41% dintre tinerii cu vârste între 18 și 34 de ani consideră că dictatura ar fi o opțiune bună pentru România. Sigur, cei care au murit în 1989 nu s-ar bucura să audă asta, dar care este explicația? Este o criză a democrației sau, mai curând, o criză a responsabilității?
___
Aniversăm în această perioadă 35 de ani de la revoluția din Decembrie 1989. Okay, se poate numi și lovitură de stat, însă dat fiind că azi ne aflăm în UE și NATO, evenimentul din 1989 a marcat începutul unor schimbări care ne-au adus până aici. Nu știm exact unde se termină revoluția și de unde începe lovitura de stat dar azi ne bucurăm, cu unele excepții notabile, să fim membri în familia europeană, unde împărtășim valori de tip democratic, respectul pentru drepturile omului, sau ceea ce numim în mod curent și general libertate.
Libertatea este un termen filosofic cu sensuri multiple pe care DEX îl abordează în mod detaliat:
LIBERTATEA DE A ALEGE — posibilitatea de a acționa după propria voință sau dorință.
LIBERTATEA POLITICĂ — starea unei persoane care se bucură de deplinătatea drepturilor civile sau politice.
LIBERTATEA STATALĂ — starea unui stat care se bucură de independență față de o putere străină.
Contrariul libertății este sclavia, definită și aceasta intr-un mod complex:
SCLAVIE A VOINȚEI — imposibilitatea de a-ți determina singur destinul, prin alegeri proprii ca urmare a sănătății mentale precare sau a abuzului.
SCLAVIE POLITICĂ — starea celui care nu se poate bucura de anumite drepturi (a se exprima, a protesta, a munci, a se căsători, etc).
SCLAVIE STATALĂ — starea unui stat care nu își poate decide soarta prin voința membrilor societății (de exemplu nu se poate alătura unor organizații internaționale economice sau militare, dacă statul stăpânitor nu își dă acordul).
Din aceste definiții, putem observa faptul că libertatea nu este chiar pentru oricine, uneori ai nevoie de lupte crâncene pentru a o obține și este relativ ușor să o pierzi — este suficient să nu faci nimic, să rămâi pasiv, atunci când libertatea îți este amenințată. Este mult mai ușor să nu faci nimic decât să te iei la bătaie cu cel care îți amenință libertatea, probabil că nu rămâi cu capul spart și oasele rupte, fiindcă cel care îți confiscă libertatea ar prefera, la rândul lui, să o facă fără prea multe eforturi sau pierderi — Principiul Minimului Efort, remember?
Altfel spus, libertatea nu este pentru oameni slabi, pentru lași ori pentru, scuzați expresia, fătălăi. Pentru a fi liberi, oamenii fac revoluții, răscoale, proteste, se sacrifică, zbiară și tremură de frig prin piețe, iau gaze lacrimogene în nas și bastoane pe spinare, ș.a.m.d. De acord, instituția protestului a fost compromisă de cei care protestează în mod supărător și insistent pentru mai nimic sau care își permit să distrugă patrimoniul artistic universal, de persoanele care protestează dezbrăcându-se ori care se auto-incendiază în numele unei cauze, sugerând mai curând afecțiuni psihice grave.
Lupta pentru libertate poate îmbrăca forme radicale, extremiste și, nu de puține ori, teroriste. Acest lucru subminează cauza în sine, punând-o la îndoială prin acte imorale sau de cruzime și provocarea de suferințe unor persoane nevinovate - vezi atacul terorist din Israel, 7 Octombrie 2023. Și totuși, toate astea se fac în numele libertății. Și dacă a te bucura de libertate este mai curând confortabil și plăcut, a lupta pentru libertate este un adevărat infern, unde oamenii își pierd persoanele dragi, viața și sănătatea, adică tot ce au mai drag pe această lume.
Este adevărat și faptul că libertatea nu poate fi absolută și, în plus, în mod paradoxal poate, libertatea conține în ea însăși sămânța robiei, căci unele alegeri personale ne limitează posibilitățile și libertatea. Altfel spus, oricât de liberi am fi, avem nevoie să respectăm libertatea celor din jur — nu putem alege chiar ORICE ne dorim, din moment ce unele dintre aceste alegeri au impact negativ asupra drepturilor celor din jur. De asemenea, nu putem alege chiar ORICE nici când e vorba despre viața noastră — anumite alegeri ne vor aduce mai puțină libertate: drogurile, dieta, stilul de viață reprezintă alegeri care ne pot limita libertatea.
Toate astea înseamnă că libertatea implică responsabilitate și disciplină — un element de auto-conservare, fără de care viața omului liber ar fi haotică iar libertatea ca posibilitate de a alege între opțiuni, ar fi imposibilă. De aceea, libertatea nu poate coexista cu fără-de-legea (imoralitatea) sau primitivismul (amoralitatea), fiind profund asociată civilizației și educației. Atât fără-de-legea cât și primitivismul, deși par a aparține categoriei libertății, nu își găsesc locul în societatea liberală civilizată, unde autoritățile veghează pentru respectarea drepturilor tuturor membrilor, chiar și a femeilor, minorităților sexuale, religioase sau etnice.
Există deci limitări legale și limitări morale ale libertății. Dar există și limitări ale libertății care țin de condiția umană. Omul are posibilitatea de a-si determina destinul doar după ce a înțeles dictatura eredității, care ne limitează posibilitățile, la fel cum și influențele mediului și educației primite pot face asta, în mod decisiv și, adesea, implacabil. Din această perspectivă, putem afirma că viața nu este corectă și nu poate fi corectă. Cu toate acestea, omul se află într-o permanentă testare a limitelor realității, într-o luptă continuă care, în cazul fericit, poate avea drept rezultat mai multă libertate.
Citate despre libertate
LIBERTATEA NU ESTE GRATUITĂ — citatul, des folosit în SUA — freedom isn't free, este exprimat în semn de recunoștință față de forțele militare americane și ilustrează eforturile și sacrificiile pe care trebuie să le facem permanent pentru a ne păstra libertatea.
CONTRARIUL PĂCATULUI NU ESTE VIRTUTEA, ESTE LIBERTATEA — citatul îi aparține părintelui N. Steinhardt și apare în opera sa Jurnalul Fericirii. Interpretarea face referire la modul în care păcatul conduce omul la pierderea libertății de alegere, prin limitările inerente: pierderea capacității de a munci, de a fi independent și prosper, de a avea relații armonioase, de a te bucura de sănătate, etc.
LIBERTATEA ESTE CEEA CE FACEM CU CEEA CE NI S-A FĂCUT — Jean Paul Sartre este autorul acestui citat memorabil care sugerează discuția de mai sus: cu toate că nu avem la dispoziție o libertate absolută, aceasta având limitări morale, legale sau care țin de condiția umană, putem totuși să alegem între opțiunile aflate în sfera posibilității.
ESTE DIFICIL SĂ ELIBEREZI PROȘTII DE LANȚURILE PE CARE LE VENEREAZĂ — afirmația lui Voltaire sugerează faptul că libertatea nu este pentru oricine, ea are tendința să-i ocolească pe oamenii slabi, care nu reușesc să lupte pentru ea, sau pe proști, în sensul de persoane care nu văd avantajele libertății.
ÎNTRE STIMUL ȘI RĂSPUNS SE AFLĂ LIBERTATEA NOASTRĂ DE A NE ALEGE REACȚIA — Viktor Frankl, celebrul psihoterapeut și fondator al Logoterapiei, ne face conștienți de libertatea care există ca potențial în alegerea reacției personale în fața provocărilor inerente vieții. Nicio situație cu potențial traumatic nu devine traumă dacă nu este trăită ca atare.
NU SPER NIMIC. NU MĂ TEM DE NIMIC. SUNT LIBER — reprezintă o conceptualizare prescurtată a doctrinei budiste, unde dorința este izvorul suferinței. Libertatea poate deveni o stare de spirit, mai ales în cadrul sistemelor politice totalitare. Acest citat îi aparține lui Nikos Kazantzakis.
LIBERTATEA VINE CU RESPONSABILITATE. PENTRU PERSOANA CARE NU DOREȘTE SĂ CREASCĂ, ACEASTA ESTE O PERSPECTIVĂ ÎNGROZITOARE — Eleanor Roosevelt a rămas în istoria lumii cu probabil mai multe citate interesante decât soțul ei, președintele Roosevelt. Citatul ei sugerează legătura indisolubilă între dezvoltare personală și responsabilitate.
NIMENI NU ESTE MAI ÎNROBIT ȘI FĂRĂ SPERANȚĂ DECÂT CEI CARE CRED CĂ SUNT LIBERI — Citatul lui J.W Goethe sugerează iluzia libertății absolute care ne determină să neglijăm responsabilitatea și disciplina, rezultatul fiind comportamentul aberant și robia propriu-zisă. Este nostim faptul că un german a spus asta, nu-i așa? Coincidență? Nu cred.
Dezavantajele Libertății
Există oare și dezavantaje ale libertății? S-ar spune că da, din moment ce, conform unui studiu realizat de GlobSec și Fundația Friedrich Ebert, 41% dintre tinerii cu vârste cuprinse între 18 și 34 de ani consideră că un regim totalitar ar fi bun pentru România. Rectorul de la UBB, dl. Daniel David, afirmă că tinerii sunt pierzătorii dezvoltării democratice a țării, altfel spus, aceștia nu se pot bucura de aceleași privilegii pe care le au persoanele de vârstă mijlocie, după o viață de muncă și sacrificii.
Firește, tinerețea este o vârstă a frustrărilor, un moment al marilor confruntări / negocieri dintre aspirații idealiste fără cusur și realitatea searbădă. Pentru o anumită parte dintre tineri, ar fi mai simplu să nu trebuiască să ia decizii al căror rezultat reprezintă diferența între prosperitate și faliment personal. Dacă ar exista un Tătuc, care să ia deciziile în locul lor și pe care, eventual, îl putem învinui pentru că ne-a adus la sapă de lemn, ar fi o veste cu adevărat bună pentru ei.
Așa cum spuneam mai sus, libertatea include această latură a responsabilității, fără de care a fi liber își pierde sensul. A fi liber fără responsabilitate înseamnă să îmbrățișăm comportamentul aberant, parazitar, necontrolat și anarhist. Mulți tineri se văd în această postură atunci când educația primită nu a format la ei temelia personalității, care cuprinde responsabilitatea. Ei vor deveni astfel dependenți de substanțe sau obișnuiți ai sălilor de jocuri, unde își amputează în mod progresiv încrederea în forțele proprii și posibilitatea de a fi liberi, în sine.
___
(1) Imaginea Statue of Liberty, de Andrea Piacquadio, via Pexels
(2) DIGI 24, (acc. 22.12.2024), Peste 40% dintre tineri ar prefera o dictatură, website: Digi24ro
cartea "Study for Obedience" de Sarah Bernstein cred ca se poate incadra in aceasta tema