Pacate Impotriva lui Cronos
Era tehnologiei vine cu oportunitati semnificative pentru auto-realizare dar si cu oportunitati false, care nu au drept rezultat decat pierderea timpului. De aceea avem nevoie de constientizare si planificare pentru investirea timpului ca resursa unica si imposibil de recuperat.
☆ ☆ ☆
Probabil ca m-ati auzit spunandu-va ca Universul este plin de resurse. O fac pentru ca multi dintre noi nu suntem constienti de faptul ca exista oportunitati noi, nu obligatoriu in univers dar cel putin in lumea noastra. Spre exemplu, exista oportunitati noi pentru a forma noi relatii, pentru a gasi noi locuri de munca, noi idei de afaceri, noi prieteni s.a.m.d. O astfel de convingere ii poate ajuta pe cei care sunt tentati sa aprofundeze starile depresive si care refuza sa perceapa multimea de oportunitati pe care le ofera universul, fie acesta si limitat de posibilitatile noastre omenesti.
Dar adevarul este ca exista si limite in acest univers. Dupa cum spuneam mai sus, exista limitele posibilitatilor noastre omenesti si limitele impuse de conditia umana. Exista o limita a anilor tineretii spre exemplu si o limita a anilor pe care ii putem trai. Exista si limite asociate propriei persoane, date de varsta, identitatea si resursele de care dispunem la un moment dat. Nu cred ca... daca vrei, poti, cu toate ca este la moda gandirea pozitiva irationala. Mai trebuie sa ne alinem voita cu limitele realitatii, chiar si daca acestea nu sunt intotdeauna clare. De exemplu, nu e clar cat de mult poate cineva sa evolueze daca vrea cu adevarat sa realizeze ceva.
In acest articol mi-am propus sa vorbesc despre pierderea de timp. Sau daca e sa folosim o metafora, despre pacatele impotriva zeului Cronos. Timpul reprezinta una dintre resursele care ne definesc ca oameni, cam in acelasi fel in care banii de care dispunem ne definesc si stabilesc limitele intre care se desfasoara existenta noastra materiala. Felul cum ne petrecem timpul, ca si felul cum ne gestionam banii, ajung sa determine viitorul nostru. Nu e stiinta rechetelor dar e clar ca nu poti sa te joci pe calculator 8 ore pe si sa fii om de afaceri de succes in acelasi timp. Sau nu poti sa te uiti la seriale toata ziua iar apoi sa iei proba sportiva la un examen (cu exceptia situatiei in care urmaresti serialele de pe banda de alergare).
Ceea ce facem cu timpul nostru este o investitie. In functie de asteptarile si obiectivele pe care le avem, aceasta investitie poate fi catastrofala sau dimpotriva, poate sa ne aproprie de ceea ce ne-am propus. Asa cum in gestionarea banilor exista niste reguli pe care unii dintre noi le respecta cu sfintenie (a economisi, a nu te indatora, a-ti plati datoriile, controlul, evidenta si cheltuielile rationale) tot la fel exista pacate impotriva zeului Cronos al caror rezultat nu este altul decat ruinarea resurselor de timp pe care le avem si pe care le-am putea folosi pentru a ne atinge scopurile si a ne valorifica potentialul. Iata cateva dintre aceste pacate impotriva zeului Cronos:
LIPSA EVIDENTEI ~ Se refera la faptul ca nu avem un program zilnic prin intermediul caruia sa stabilim, in acord cu obiectivele noastre, pentru ce sunt destinate orele si momentele zilei. Spre exemplu, daca iti doresti sa te pregatesti pentru un examen, ar fi de bun simt sa ai un moment al zilei pus deoparte pentru pregatirea examenului respectiv. Dar chiar si daca nu ai examene de sustinut, ai in continuare niste aspiratii - sa zicem ca doresti sa iti imbogatesti cunostintele intr-un anumit domeniu. Nu vei reusi sa iti realizezi aceste aspiratii daca nu ai un program stabilit.
LIPSA CONSTIENTIZARII ~ A nu intelege care iti sunt aspiratiile, a nu fi constient de ceea ce poti face cu timpul tau pentru a-ti ameliora existenta, capacitatea de a castiga sau resursele, este un pacat primordial prin care nu il tradam pe Cronos, propriu-zis ci ne tradam pe noi insine, sabotandu-ne propria existenta si facand imposibila cresterea noastra.
PIERDEREA TIMPULUI ~ Spre deosebire de bani, timpul nu poate fi economisit. Economisim banii pentru ca mai tarziu sa ii putem investi sau pentru a ne asigura stabilitatea financiara. In schimb timpul, odata scurs nu poate fi folosit in nici un mod. Cu toate acestea, felul cum ne petrecem timpul poate fi de folos in viitor, sau nu. Prin urmare, fiecare clipa pe care o traim implica o investitie in activitate care poate sa ne fie de folos in viitor, sau nu. Activitati precum sportul, lectura, invatatura sau munca reprezinta investitii in propria persoana si moduri prin care, daca nu economisim timpul, cel putin il folosim in mod constructiv.
INVESTITII IRATIONALE ~ Sunt acele investitii care se bazeaza pe un impuls si nu au in spate un rationament clar si bine eleborat. In rationamentele elaborate stim ce avem de facut, in ce interval de timp si in ce scop. Cand investim timpul in mod irational suntem ca niste obiecte purtate de valurile marii sau ca niste frunze purtate de vant in toate directiile. De aici si sentimentul ca viata nu are sens iar noi insine suntem lipsiti de identitate. Investitia de timp irationala este diferita de pierderea de timp prin faptul ca este spontana si impulsiva cu toate ca este, in esenta, tot o pierdere de timp.
Spune-mi cum iti petreci timpul ca sa-ti spun cine esti, nu-i asa? Chiar exista un exercitiu de auto-cunoastere si consiliere psihologica ce presupune ca un client sa relateze felul cum isi petrece timpul intr-o zi normala. Sensul acestui exercitiu este acela de a constientiza investitia pe care o face, mai curand inconstient si in ce masura aceasta se potriveste (este congruenta) cu nevoile sale reale si cu aspiratiile pe termen lung. In masura in care reusim sa intram in posesia timpului nostru si sa il investim in lucruri care amelioreaza existenta noastra pe termen lung, avem si noi sansa sa devenim niste persoane implinite si sa ne sporim nivelul de satisfactie personala.
Iar acest proces se realizeaza prin intermediul regulii. Mai multa civilizatie presupune de fapt mai multe reguli, in constrast cu lipsa de civilizatie, in care regulile sunt absente si asta duce la societati haotice, in care domneste legea junglei si a instinctelor primare. In acest articol mi-am dorit sa va fac constienti de resursa timpului si cum o puteti investi in mod benefic si constructiv. Sunt constient de faptul ca uneori viata este imprevizibila si nu ne putem respecta programul stabilit, ca uneori simtim nevoia de altceva decat ceea ce ne-am propus si ca sunt momente cand nu vrem decat sa lenevim sau sa avem un time out pentru o reverie de 15 minute. Cred ca n-ar trebui sa ne panicam cand se intampla asta ci, dimpotriva, sa acceptam ca, probabil, exista nevoi si prioritati de care nu suntem constienti si carora, poate, ar trebui sa le facem loc in programul nostru de zi cu zi.
(1) Imaginea Books on the Table, de Ylanite Koppens, via Pexels