Haine negre, desene si poeme morbide, dar mai ales multa muzica trista. Copilul tau a imbratisat cultura gotica! Este cazul sa-ti faci griji? Un articol in care vei descoperi cultura gotica dar si cateva date stiintifice menite sa faca lumina in privinta acestei dileme.
___
Nu stiu daca v-ati intrebat vreodata de ce s-ar imbraca cineva in negru, in special o adolescenta. Dar exista o subcultura alimentata de muzica gotica care promoveaza portul hainelor de culoare neagra, machiajul si, optional, parul vopsit negru. Tot optional, am avut ocazia sa vad tineri cu lentile de contact de culoare alba care pur si simplu iti ingheata sangele in vene. Cu alte cuvinte, un aspect care iti garanteaza faptul ca vei fi perceput ca un extraterestru si toata strada se va uita la tine. Astfel privite lucrurile, acest aspect fizic ar putea fi un strigat de ajutor si un mod de a cersi atentie. Nu e un lucru rau fiindca atunci cand oamenii sunt cu ochii pe tine, ai mai multe sanse sa primesti ajutor. Dar oare aceasta nevoie de ajutor este reala?
Am aruncat o privire pe studiile stiintifice realizate in acest sens si voi incerca sa le trec in revista si sa sintetizez cateva concluzii in finalul acestui articol. Pentru inceput, v-as recomanda cateva articole Psihopedia in care am mai abordat legatura intre preferintele noastre muzicale si personalitate, pusa in lumina din perspectiva stiintifica: Psihologia Muzicii, Cultura Nevrotica, sau Vreme si Muzica. Dar sa ne intoarcem la adolescentii cu aspect de vampir si un ochi de culoare alba, care te si nauceste! Cum au ajuns ei astfel si ce vor sa ne transmita prin acest comportament? Nu in ultimul rand, este posibil ca in spatele acestor aparente sa se afle vreun diagnostic sau vreo tulburare de personalitate?
N-ai mai invatat randuiala? Nu mai stii ce-i curat, ce-i sfant si ce-i bun de cand iti umbla gargauni prin cap si te cheama domnisoara? Baltagul, M. Sadoveanu
Este adevarat faptul ca, de cand e lumea, au existat provocari asociate varstei adolescentei si tinerii se regasesc adesea in postura de revolutionari si contestatari ai vechilor forme si modele de existenta traditionala. Imi vin in minte acum cuvintele Vitoriei Lipan care o apostrofa pe fiica ei Minodora pentru faptul ca nu-i mai place catrinta si camasa dar in schimb o unge la suflet lautarul care canta un valt nemtesc! Dincolo de confruntarea intre generatii, cercetarile in domeniu ne dau de inteles ca subcultura gotica ascunde mai mult de-atat, iar rezultatele acestor cercetari ne pun pe ganduri.
Ei bine, cercetatorii au analizat longitudinal mai multe grupuri de adolescenti pe care le-au impartit astfel: sportivii, popularii, skaterii, gangsterii si cei asociati culturii goth. Dupa observarea acestora, cercetatorii au ajuns la concluzia ca dintre toate aceste grupe, cei mai predispusi depresiei si auto-flagelarii erau, asa cum va puteti imagina, tinerii goth. De asemenea, in randul acestora se aflau victimele bullyingului, aveau mame depresive si aveau probleme emotionale, fiind chiar diagnosticati in acest sens cu depresie si tendinte auto-agresive.
Ca un comentariu sexist (fiindca stiinta este sexista uneori), este mai probabil ca persoanele care se regasesc in aceasta situatie de goth cu probleme emotionale sa fie mai curand fete. Nu ma surprinde acest aspect din moment ce problemele emotionale sunt mai frecvente la adolescente, probabil datorita transformarilor hormonale asociate adolescentei sau dificultatii de a accepta modificarile rapide de fizionomie care au loc in aceasta perioada. Iar daca la asta se adauga problemele familiale de tipul abuzului, neglijarii, separarii parintilor, conflictelor intra-familiale, etc, nu este greu de inteles de ce unii copii sunt pur si simplu mai deprimati decat altii.
Un studiu a dovedit in schimb faptul ca fetele reusesc sa depaseasca cu bine problemele asociate adolescentei, sa le lase in adolescenta cum ar veni, in timp ce barbatii adepti ai culturii goth sunt mai afectati de probleme psiho-emotionale (depresie, anxietate si singuratate) si de problemele de integrare sociala mai tarziu in viata, dupa varsta de 30 de ani. Acelasi studiu demonstreaza ca barbatii goth sunt mai preocupati de teme macabre precum moartea, singuratatea si instrainarea, in timp ce fetele sunt precupate mai curand de exprimarea emotiilor.
Si fiindca sunt atat de deprimati, ei isi administraza un unguent emotional sub forma de muzica gotica, care probabil ca pe unii dintre ei ii ajuta sa ramana relativ functionali. Nu m-ar mira ca aceasta muzica sa le si mentina starile intunecat-apasatoare, dar acestea sunt procese subtile si subtiective, greu de demonstrat stiintific, ca atare. Spun ca nu m-ar mira fiindca temele si melodiile in gama minora ale cantecelor gotice pot avea efectul de a completa lantul slabiciunilor: am probleme deci sunt trist, deci ascult muzica trista care ma intristeaza si mai mult si ma fac sa dezvolt o viziune cinica si pesimista asupra vietii.
Ei bine, este nevoie de multa vointa si psihoterapie pentru a iesi din acest cerc vicios. Fiindca traim intr-o lume care are la dispozitie cunostinte si resurse aproape nelimitate si aproape gratuite, pe internet, exista o sansa ca acesti tineri sa descopere o cale de iesire din acest marasm. Poate ca o parte din solutie o reprezinta tocmai renuntarea la muzica gotica dupa ani de zile in care probabil ca au trait ascultand aceleasi cantece si repetand aceeasi zi la infinit, ca intr-un film suprarealist - vezi Ziua Cartitei (Groundhog Day). E la fel de probabil ca unii sa se fi saturat de acest marasm si sa fi ales calea usoara (dar dramatica), asa cum au invatat din cantecele lor preferate.
Este trist ca se intampla asta dar poate ca viata nu este chiar pentru oricine, in sensul ca este nevoie de o suma de eforturi considerabile pentru a gestiona conflictele, dificultatile si neconcordantele intre ideal si realitate pe care viata le aduce in calea noastra. Cand in loc sa ne incurajam si sa ne mobilizam pentru aceste eforturi, nu facem altceva decat sa ne complacem in neputinta, descurajare si tristete, este putin probabil ca ziua de maine sa ne aduca mai multa implinire decat cea de ieri. Iar aceasta situatie risca sa escaladeze oricand, precum un bulgare de zapada care devine tot mai mare pe masura ce se rostogoleste la vale.
Unora le plac cantecele gotice fiindca se potrivesc cu temele copilariei, iar altii le-au imbratisat ca urmare a influentei sociale. Nu toti cei care asculta muzica gotica sunt deprimati si nu ar trebui sa perpetuam acest stereotip. Muzica este o sursa de inspiratie pentru tineri, chiar si daca exprima preocupari morbide, iar valoarea artei gotice este incontestabila, daca ne gandim la trupe precum Depeche Mode, HIM, Paradise Lost sau Cure. Totusi, daca aveti copii care se identifica cu aceasta subcultura, poate ar fi bine sa petreceti mai mult timp cu ei, sa vorbiti despre problemele lor emotionale si eventual sa le oferiti cateva sedinte de psihoterapie ori consiliere psihologica.
___
(1) Imaginea Woman Lying on Grave, de Alireza Najaf, via Pexels
(2) University of Oxford, (acc. 12.08.2024), Goth kids could be more vulnerable to depression and self-harm, website: Ox.ac.uk
(3) ResearchGate, (acc. 12.08.2024), Trajectories of Goth Music Preferences in Adolescence and Psychological Adjustment in Adulthood, website: ResearchGate.net