Ce este rusofobia? Este un fenomen real sau doar un element de propaganda? Cine foloseste acest termen si pe ce se bazeaza propriu-zis? Iar daca avem o problema irationala cu rusii, ar trebui sa mergem la psiholog?
___
Rusofobia. Sunt convins ca ati auzit acest termen vehiculat mai curand in mediul controlat al societatii ruse. Exista oare ceea ce guvernul rus numeste ruso-fobie? Ei bine, pentru a intelege asta trebuie sa ne intrebam care este definitia fobiei. In dictionarele obisnuite, ne-psihologice, fobia se defineste ca o teama extrema sau o reactie de respingere a unui anumit obiect (ex. insecte, inaltime, locuri publice, ace de seringa, etc), in special daca acestea sunt irationale, deci care nu se bazeaza pe o amenintare sau un pericol real.
In Dictionarul de Psihologie LaRousse vedem o abordare aprofundata a fobiei si ni se sugereaza ca, potrivit psihanalizei freudiene, in fobie are loc un proces de substituire mai curand irationala si neconstientizata a unui obiect cu un altul. De exemplu daca ne temem de un sef sau o persoana cu autoritate (tata, parinte, etc) aceasta frica poate fi transferata catre cai (vezi cazul celebru al micului Hans, popularizat de catre insusi parintele psihanalizei, adica Sigmund Freud). Este un transfer de semnificatie pe care l-am mai intalnit in cazul viselor unde simbolul oniric inlocuieste obiectul semnificat.
Cu alte cuvinte, in fobie, sentimentul de nesigurata si amenintare care poate fi justificat prin prezenta anumitor pericole reale in viata pacientului, se transfera sau se deplaseaza catre un obiect nou, deplasarea reprezentand mecanismul psihologic de aparare fundamental in cazul fobiei. Aceasta fiind foarte pe scurt, teoria fobiei, as dori sa ne intoarcem la subiectul nostru: exista oare rusofobia - acest fenomen psihologic care a curpins occidentul si in special pe vecinii Rusiei, fiind identificat de psihiatrii rusi, cum ar fi ministrul de externe Sergey Lavrov?
Daca rusofobia este ceva real si care intruneste toate criteriile de definire a unei fobii, atunci inseamna ca, in primul rand occidentul cuprins de rusofobie are o problema mentala destul de serioasa, deci occidentul are de lucru la sanatatea sa mentala, ceea ce, nu-i asa, poate fi privit si ca o forma subtila de a jigni statele occidentale. De asemenea, in sensul celor afirmate mai sus, daca rusofobia este ceva real, atunci inseamna ca temerile intemeiate ale occidentalilor se afla in alta parte iar reactia de respingere a Rusiei este perfect irationala. Sau cel putin asta pretind politicienii rusi.
Dar este adevarat ca teama occidentala de Rusia este total nejustificata si irationala? Exista numerosi sustinatori ai acestei idei si nu as dori sa insist prea mult asupra raspunsului la aceasta intrebare. Dar cred ca este clar pentru toata lumea ca exista o istoriei a hegemoniei ruse care ne-a afectat inclusiv pe noi romanii din moment ce pana si in zilele noastre suntem separati de fratii nostri de peste Prut, pentru ca... Rusia. Iata cateva fapte care tin de realitatea istorica a acestei hegemonii:
TERITORII PIERDUTE ~ Basarabia, tinut romanesc a fost confiscata de URSS, care este de fapt un proiect imperialist rusesc din care faceau parte sute de grupuri etnice integrate mai curand cu forta
SISTEMUL COMUNIST ~ Instituirea cu forta a sistemului comunist de catre Moscova in toata Europa de Est
BOGATII DEPOSEDATE ~ Un tezaur national romanesc a pornit spre Rusia si nu s-a mai intors niciodata
COMPORTAMENT BESTIAL ~ Comportamentul militarilor rusi in relatie cu tarile pe unde au trecut si povestea lui "Davai ceas, davai palton", formula magica prin care acestia iti confiscau ceasul si paltonul apoi iti violau copiii.
AMESTEC IN PROBLEME INTERNE ~ Invadarea Cehoslovaciei in 1969 si a Ungariei in 1956. Singurul motiv pentru care nu a fost re-invadata Romania (care si-a manifestat dezacordul fata de aceste actiuni de forta) au fost amenintarile explicite venite din occident.
LOVITURI DE STAT ~ Preluarea puterii de catre Ion Iliescu a fost daca nu organizata de URSS cel putin inlesnita.
FOLCLOR SI NATURALIZARE ~ Din batrani exista acesta zicere populara pe care o stim fiecare dintre noi, nu intamplator: Cu cine se invecineaza Rusia? Cu cine vrea ea!
Ca sa sintetizam, de-a lungul istoriei Rusia s-a afirmat ca o putere regionala cu pretentii, dintre care multe erau nemasurate si pregatind terenul pentru abuzuri indreptate impotriva tarilor din jur, cel putin daca judecam prin prisma standardelor moderne, ale prezentului. Rusia a fost axata pe ceea ce se cheama hard power, cu alte cuvinte a luptat pentru interesele sale mai curand cu pumnul decat prin mijloacele civilizatiei: diplomatie, economie, sport, cultura si arta (soft power). Deci, istoric vorbind, ar exista cel putin cateva motive pentru a nu ne dori mai multa influenta ruseasca in Europa. Dar este acesta un motiv intemeiat pentru a respinge sau a ne teme de Rusia anilor 2022-2024?
Probabil ca depinde de fiecare dintre noi dar cand vezi ca Rusia prezentului face cam aceleasi lucruri pe care le-a facut de-a lungul istoriei in numele unei asa-zise superioritati, este greu sa nu ai trairi emotionale puternice. Rusia de azi este un sistem coercitiv perfect, unde discriminarea este autorizata de stat iar competitia politica este eliminata prin crima sau abuz de putere. In plus, daca pana mai ieri contractul cu poporul rus era in termeni confortabili pentru acesta din urma: ma lasati sa va conduc iar eu am grija sa va fie bine, din 2022 termenii contractului au devenit problematici: oricand riscati sa fiti trimisi pe front unde puteti muri in numele unei cauze bizare.
Fiindca suntem uneori satui de problemele lumii occidentale, unii vad ceva bun in acest sistem politic: mai putina lume pe strazi si fara adapost, mai putin camping urban, mai putine droguri, mai multa curatenie in orasele mari, s.a.m.d.. Modul rusescc de a rezolva problemele nu prea tine cont de reguli, de unde si succesul in rezolvarea unor probleme. Dar asa cum stim cu totii, cand e vorba sa cautam o viata mai buna, ne stabilim tot in vestul Europei de unde ne putem continua confortabil activitatea. Talk about the devil you know!
Am postat aici un videoclip de pe canalul (rusesc) Sanctioned Ivan, asta in caz ca va era dor de Russia Today, blocata in Romania. In acest fragment, Putin a fost intrebat la o conferinta de presa, de catre o adolescenta normala din Rusia, cum ar fi viata lui daca nu ar fi fost presedintele Federatiei Ruse. A-l intreba pe Putin chestia asta imi pare de la bun inceput o insulta si un act de sfidare care transmite ceva despre starea de spirit a societatii ruse. Mesajul subliminal al intrebarii este de-a dreptul revolutionar: individul a uitat ca este un om normal si ar trebui sa se gandeasca putin la viata noastra, a rusilor de rand. Iar raspunsul lui Putin transmite chiar mai mult decat isi da seama.
Imi este greu sa raspund acum. Am sa-ti spun ceva care in opinia mea este foarte important. Cu cat faci mai mult, cu atat obtii rezultate mai bune. Totul trebuie facut cu intelepciune, pornind de la planificarea timpului si organizarea activitatilor. Nu trebuie sa te temi de nimic. Atunci cand nu ai suficient timp, orice este corect.
Fireste, mesajul poate fi privit si analizat din multiple perspective: limbaj non-verbal, postura, formularea folosita, expresiile favorite, intentiile avute in vedere, etc. Dar am sa va spun ceea ce mi-a atras mie atentia, poate din cauza ca ma preocupa subiectul respectiv mai mult decat pe altii. Si anume ideea ca atunci cand nu ai suficient timp, orice este corect. Daca acest mesaj ar fi adevarat si mai ales corect din punct de vedere etic, atunci inseamna ca oricare dintre regulile societatii este complet inutila si poate fi violata daca contextul iti ingreuneaza reusita. Altfel spus, scopul este mai important decat mijlocul, ceea ce, daca cititi acest blog, stiti ca este motto-ul oricarui psihopat.
Pentru ca si articolul acesta trebuie sa se termine undeva, voi spune ca patologizarea reactiilor firesti pe care le declanseaza invazia militara a unui stat vecin este una dintre strategiile propagandei ruse. Asa cum observam pe retelele sociale, unii au luat-o in serios: nu e problema ursului ca a atacat oaia, este problema ta ca iti este teama de urs cand de fapt tie iti este teama de cioban, deci ai o urso-fobie care isi are originea in teama de cioban. Ia niste calmante sau bea o votca si apoi vei vedea ca, in realitate ursul este prietenul tau! Cand traiesti intr-un basm fiecare intalnire cu realitatea este o trauma. Si da, cu realitatea ne intalnim tot timpul si este un cosmar fara sfarsit.
___
(1) Imaginea Man Standing, de Keith Lobo, via Pexels